Quantcast
Channel: Movement System
Viewing all articles
Browse latest Browse all 29

Who are you? You are a mover!

$
0
0

Ihminen on liikkuja – ravitse kehoasi monipuolisella liikkeellä!

Huippu-urheilijoista toimistotyöläisiin, me kaikki olemme pohjimmiltaan samasta puusta veistetty. Kehomme vaatii monipuolista liikettä, joka vahvistaa lihaksia, luo oikeanlaista vääntöä, painetta ja traktiota sidekudoksille, sekä nivelille ja ennenkaikkea pitää aivot viriilissä kunnossa.

Movement Center on ollut nykyisissä tiloissa auki reilun kuukauden ja jo nyt olen saanut lukuisilta oppilailta palautetta siitä, miten hyvältä kropassa tuntuu. Kun kysyn, mikä on muuttunut aikaisempaan, niin vastaus on kaikilla sama – on alettu tehdä monipuolisemmin voimaa, liikkuvuutta ja taitoharjoittelua, eikä oikein koskaan mitään loppuun saakka.  Jos harjoittelu on   mielekästä, on myös hyvänolontunne paljon suurempi, kuin pelkän rääkkäämisen kautta syntyvä “runner’s high”. Juoksussa, tai hapottavissa harjoituksissa ei tietenkään ole mitään väärää, kunhan niiden kuormitus otetaan huomioon ja palautumiseen annetaan mahdollisuus. Itseasiassa hyvin harvat oikeasti tarvitsevat yliraskaita harjoituksia, koskaan! Käsitys siitä, että harjoittelun pitää tuntua seuraavana päivänä on vähintäänkin hyvin kapeakatseista, ellei jopa väärä ja usein jopa huono asia kehittymisen kannalta. Kyllä kovan harjoituksen jälkeen seuraavana aamuna saa hiukan jäykältä tuntua, mutta se tulisi olla sellaisella tasolla, jotta siitä pääsee eroon hyvin kevyellä kehon herättelyllä – eli lämmittelyllä. Jos lihakset ovat vielä usean päivän päätteeksi kipeät, niin se ainakin häiritsee muuta tekemistä, jolloin voi miettiä, olisiko ollut viisaampaa ottaa vähän iisimmin ja tehdä vaikka uusi vastaava harjoitus parin päivän päästä.

Liikkeellä ja liikunnalla eroon vaikka syövästä

Hiljaittain julkaistussa raportissa kerrottiin, että lähes puolet kaikista syövistä ja puolet syöpäkuolemista olisi ehkäistävissä terveellisillä elämäntavoilla. Jos olet kiinnostunut aiheesta, suosittelen lukemaan koko raportti täältä. Liikkuminen on yksi osa tätä, jonka lisäksi ravitsemus ja yleisesti terveet elämäntavat vaikuttavat kokonaisuuteen.

Liikkumisen roolia ollaan jostain syystä vedetty viime vuosina jopa useiden liikunta-alan ihmisten toimesta alas. Syy miksi tällaiseen on sorruttu on mielestäni se, että puhutaan vain painonpudottamisesta, eli laihduttamisesta. Kerrotaan miten pääpaino on ruokavaliossa ja liikunnalla on vain pieni rooli tässä. Tämä antaa jo lähtökohtaisesti väärän kuvan siitä, MIKSI ihmisen tulee liikkua. Ei mielestäni sen vuoksi, että se polttaa kaloreita, vaan sen vuoksi, että kehomme yksi tärkeä tehtävä on tuottaa liikettä, monipuolista liikettä! Jätän yleissaarnan väliin vain muistuttamalla kolmen F:n säännöstä, joka on Form Follows Function. Jos tuon kääntää natiiville kielellemme, se tarkoittaa sitä, että kehosi näyttää sille, miten sitä kuormitat. Jos olet punttipentti vääntäen rautaa viisi kertaa viikossa, on lihaksesi todennäköisesti keskivertoa muhkeammat. Jos juoksupolku kutsuu lähes päivittäin, ylimääräistä lihasmassaa ei ihan helposti pääse kertymään, koska keho kaikessa viisaudessaan on erityisesti ekspertti adaptoitumaan. Älä siis ihmettele, jos lähes täydellinen liikkumattomuus alkaa aiheuttaa myös ulkoisia muutoksia. Se on vain viisaan kehosi tapa adaptoitua TV:n katseluun, lähes loputtomaan istuskeluun ja helpon ruoan mussuttamiseen.

Luonnollisesti terve ja järkevä ravitsemus on tärkeä osa kokonaisuutta, mutta ennenkuin alkaa vetämään tiukkaa dieettiä toiveissa polttaa rasvaa, kannattaa pyrkiä alkuun lisämään arkeensa niitä hyviä asioita. Lisääminen on paljon helpompaa, kuin karsiminen. Lisää liikkumista ja lisää uusia terveellisiä ruokia. Jos tupakoit ja dokaat usein, niin on aika selvää, ettei keho voi olla silloin parhaassa mahdollisessa jamassa, mutta silti monipuolisella liikkumisella ja ravinnolla voidaan tuotakin puolta kompensoida suuresti, jos viinan ja tupakan vähentäminen on jostain syystä poissuljettu vaihtoehto. Mikä tärkeintä, älä mieti asiaa painonpudottamisen kannalta, koska silloin tekemisestä tulee liian helposti itsensä rääkkäämistä ja suorittamista.

Aivot kaipaa uusien taitojen opettelua

Koska olet oppinut jonkin uuden asian? Montako uutta asiaa opit keskimäärin viikossa, kuukaudessa, tai vuodessa?

Aivot ovat energiaa kuluttavin “lihaksemme”. Se käyttää noin 25% päivän energiankulutuksesta, vaikka sen paino on vain parin prosentin luokkaa massastamme. Aivojen rooli liikkeessä on erittäin suuri ja aivoista suurempi osa on itseasiassa pyhitetty liikkeen säätelyyn kuin puhumiseen. Tästä voi tehdä johtopäätöksen, liiku enemmän, puhu vähemmän! No ehkä suomalaisten ei kannata tämän vähempää puhua, mutta kunhan nyt vain liikuttaisiin ja puhutaan sitten vaikka siitä, miten hyvältä tuntui oppia seisomaan käsillä, tai miten hienoa oli päästä polvi- ja selkävaivoista eroon.

Taitoharjoittelulla on siis paljon positiivisia vaikutuksia myös meidän aivoihin. Aivojen plastisuus – kyky muokkautua – toimii valitettavasti molempiin suuntiin, parempaan ja huonompaan suuntaan. Sillä miten aivojasi haastat, on suuri merkitys mihin suuntaan muutoksia alkaa syntyä. Kestävyysharjoittelulla ja taitoharjoittelulla on havaittu positiivisia vaikutuksia aivoihin. Voimaharjoittelulla puolestaan ei ole vastaavaa havaittu, mutta tämä ei vähennä voimaharjoittelun tärkeyttä, sillä et varmastikaan halua olla vanhana skarppi päästä, rampa kropasta! Voimaharjoittelulla vaikutetaan enemmän spinaalisella tasolla, jolla on suuri merkitys kaikessa liikkumisessa.

IMG_4111

Kohti armollisuutta

Olen nyt muutaman vuoden ajan kouluttanut Suomessa kehonpainoharjoittelun, liikkuvuuden ja muun harjoittelun saralla. Sitä ennen tein kuutisen vuotta personal trainerin töitä. Oma käsitykseni on luonnollisesti muuttunut vuosien aikana ja tietty armollisuus tekemisessä on korostunut. Nyt en tarkoita armollisuudella sitä, että ei harjoiteltaisi lainkaan. Armollisuutta ei ole jäädä sohvalle syömään sipsukkaa, vaan todellisuudessa armollista on harjoitella lähes päivittäin. Kohtuudella, vaikka vain 30 min päivässä. Jos tähän ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta, niin silloin tietenkin täytyy ottaa yhdestä harjoituksesta vähän enemmän irti ja pitää huolta, että seuraavat päivät voidaan pyhittää palautumiseen. Mielellään jotain aktiivista tekemistä tulisi kuitenkin olla joka päivä. Ajattele, 15 min jossain kohti päivää, vähän erilaisia kyykkyjä, liikkuvuutta etu- ja takaketjulle, roikkumista, sekä rangan mobilisointia. En usko, jos joku väittää ettei ole aikaa. Turha yrittää! 😉

Liian kova tavoitteellisuus harjoittelussa tekee siitä helposti puurtamista, joka itseasiassa vie asiaa poispäin terveydestä. Ei siinä vaiheessa ole väliä mitkä ne tavoitteet ovat. Yhtä lailla saat tuhottua kroppasi juoksupolulla, joogassa, kuntosalilla, fitness-lavalla, baletissa, tai telinevoimistelussa. Jos vedät överiksi, maksat siitä!

Tulokset saattaa nousta hetken aikaa mielipuolisellakin harjoittelulla, mutta terveys ei usein seuraa mukana. Olen itse harjoitellut monesti liikaa ja teen sitä välillä edelleen. Kovaa harjoittelu ei ole kuitenkaan synonyymi hulluudelle ja nykyään osaan rauhoittaa ajoissa, ottaa viikon iisisti. Tehdä paljon palauttavaa liikettä ja palata sen jälkeen tositoimiin. Usein aina vähän viisaampana, joka on itseasiassa aika koomista, jos alkaa miettiä, että miten tyhmä sitä on tyhmimmillään ollut, kun edelleenkään ei voi ruudinkeksijäksi kehua. No, parempi kun ei ala miettiä vaan jatkan suuren unelmani jahtaamista. Se ei muuten ole yhden käden käsilläseisonta, tai nojavaaka, vaan itseasiassa olla parempi opettajana. Syy miksi harjoittelen näinkin paljon(usein, mutta melko lyhyitä harjoituksia) ja ainakin omasta mielestä monipuolisesti on se, että haluan pystyä opettamaan hyvin erilaisia ihmisiä, joilla on erilaisia tavoitteita ja rajoitteita. Pitää huolen, etteivät he harjoittelisi liikaa tai tyhmästi. Kässäri ei ole vain kässäri ja kyykky ei ole pelkkä  ylös-alas -liike.  Kaikessa liikkeessä on paljon eri tasoja ja ne tulee kyetä havaita ja reagoida tilanteen vaatimalla tavalla.

Tätä pyrin tuomaan myös Movement System -koulutuksissa esille ja samoihin periaatteisiin perustuu myös Movement Centerin toiminta, jossa meillä käy suuri määrä eritasoisia oppilaita. Heiltä minäkin opin päivittäin paljon, kiitos siitä!

-Jukka-

The post Who are you? You are a mover! appeared first on CompactFit.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 29

Trending Articles