Quantcast
Channel: Movement System
Viewing all articles
Browse latest Browse all 29

Movement Tuli ulos kaapista

$
0
0

Jukka Rajalan artikkeli ProBody -lehdessä 1 / 2016. Tilaa omasi kotiin täältä

 

 

kehonpainoharjoittelu eri muodoissa on saavuttanut myös suomalaiset. Huippu-urheilijoista futisäiteihin – kaikki vetää nyt leukoja, seisoo käsilläään, ryömii lattialla ja puhuu liikkeen tärkeydestä.

 

Me suomalaiset tulemme aina vähän jälkijunassa kaikkien trendien kanssa. Kahvakuula, jooga, CrossFit ja Zumba, osa ilmiöistä käväisi vain pikaisesti, osa jäi osaksi suomalaista liikuntakulttuuria. Kehonpainoharjoittelu on saanut viime vuonna paljon palstatilaa ja kirjoitettiin siitä useampi kirjakin, yksi jopa Suomeksi.  Movement on ollut sana, jota on eripuolilla tullut vastaan ja vaikka sana ei sinänsä vieras käsite monelle olekaan, niin sen kantama sisältö todennäköisesti on.

 

Mikä Movement? 

 

Itse kiinnostuin kehonpainoharjoittelusta vakavammin 2010-2011, jolloin lopettelin ”kahvakuulauraani”. Toki perusliikkeet kehonpainolla ovat olleet aina jollain muotoa mukana, mutta ihan vielä leukojen ja dippien tekemistä en koe kaikenkattavana käsitteenä kehonpainoharjoittelulle.  Vuonna 2008 Gymnastic Bodiesin perustaja Christopher Sommer kirjoitti kirjan nimeltä Building Gymnastic Bodies. Opus kertoi telinevoimisteluliikkeistä ja niiden progressioista. Sinällään kirja ei antanut kovin paljon perustallaajalle, sillä progressioiden ensimmäiset liikkeet olivat jo useimmille kuntoilijoille liian haastavia, saati sitten oikeasti vuosikausien kovaa työtä vaativat liikkeet, kuten nojavaaka, etuvaaka, tai haastavat rengasliikkeet. Sen opeilla kuitenkin otettiin ensimmäiset muscle upit renkailla. Sittemmin Gymnastic Bodies on tuonut paljon uutta sisältöä ja ollut ehdottomasti yksi suurimpia vaikuttajia maailmanlaajuisesti kehonpainoharjoittelubuumiin. Heillä painoarvo on ollut telinevoimistelullisissa liikkeissä – Gymnastic Strength Training (GST) – mutta myös muita elementtejä on hiljalleen tuotu mukaan.

Venäjän messias Pavel Tsatsouline on useasti vannonut kehonpainoharjoitteiden nimeen. Tosin paljon suppeammalla liikevalikoimalla, joka onkin toiminut varmasti monelle lukijalle kuin nenä päähän. The Naked Warrior on edelleen lukemisen arvoinen kirja ja kertoo perusliikeisiin, kuten yhden käden punnerrukseen ja pistoolikyykkyyn perustuvasta harjoittelusta. Pavel kuten moni muukin itseni mukaanlukien, ei ole kuitenkaan välineharjoittelua vastaan. Päinvastoin! Kahvakuulat ja levytangot ovat mukana aina silloin kun niiden antama hyöty tavoitteisiin nähden on suurin.

Movement käsitteenä tuli itsellä ensimmäisen kerran vastaan Ido Portalin myötä. Liikkeet, joita Ido videoillaan esitteli, muistuttivat toki paljon Capoeiraa ja sieltä Idon opit varmasti paljon pohjautuvat, jolloin niitä mielestäni voisi reiluuden vuoksi kutsua niiden alkuperäisille termeillä,  mutta kokonaisuudessa oli myös ’jotain muuta’. Toiset kutsuvat näitä maassa tehtäviä liikkeitä nimillä Natural Movement , Animal Flow jne. Movement- harjoittelussa yleisesti ottaen hyödynnetään ihmisen perusliikemalleja, vahvistatetaan niveliä ja kudoksia spesifeillä harjoitteilla, ja etenkin ylävartalon voimaan käytetään voimistelurenkaita, sekä muita GST -liikkeitä. Näiden lisäksi harjoittelu sisältää paljon käsilläseisontaelementtejä ja kevyttä akrobatiaa. Liikkuvuus ja kyky liikuttaa omaa kehoa on ensisijaisessa roolissa Movementissa, jolle on sinänsä täysin mahdotonta antaa täydellistä selitystä, koska se vaihtelee meidän jokaisen yksilön ja myös jokaisen opettajan välillä.  Maailmalla Movement -opettajia kun on muitakin kuin Ido Portal, joista täytyy mainita ainakin Tom Weksler ja Andreo Spina, jonka opeissa olen itsekin saanut olla. Molemmat tarjoavat hyvin erilaisen lähestymistavan liikkeen opetteluun. Tom tuo mukanaan capoeiraa, tanssia ja enemmän pehmeää flow’ta, kun taas Andreon jutuissa loistaa hänen manuaaliterapeutin taustansa.

Sisältö ja yksittäiset asiat voivat vaihdella siis paljonkin, mutta jokaisella opettajalla perimmäinen tarkoitus on tarjota työkalut mahdollisimman monipuolista liikettä tuottavan kehon harjoittamiseen.

 

”Movement on kehon tapa reagoida ympäristöön ja yllättäviin muutoksiin”

Movement Suomessa

Positiivista on ollut nähdä, että suomalaiset ovat innostuneet kehonpainoharjoitteista ja siihen törmääkin lähes viikottain jossain mediassa. Itsekin olen saanut sitä opettaa mm. yrityksissä, urheiluseuroissa, kuntosaleilla,urheiluopistoilla ja tietenkin omissa koulutuksissa. Osa on kiinnostunut enemmän voimisteluliikkeistä, kun taas toiset erilaisesta temppuilusta telineillä, tai käsilläseisonnasta. Street Workout on Suomessakin kerännyt oman harrastajapiirin ja povaan sille tulevana vuonna kasvua.

Itse näen tärkeänä sen, että uskallus kokeilla uusia asioita on kasvanut ja sellainen ”treenataan verenmaku suussa, tai ei ollenkaan” -mentaliteetti on vähentynyt. Liikkumisen ei tarvitse olla rääkkäystä, vaan se tulisi olla mielestäni mielekästä ja vapaaehtoista.  Liikunta ja urheilu ovat puolestaan usein ainakin hetkittäin kehon rääkkäämistä, mutta silloinkin se tulisi olla oma päätös, eikä sitäkään päätöstä tarvitse mielestäni häpeillen piilotella . Jos nautit siitä, että viet kehoasi äärirajoille, niin go for it.

Tieto monipuolisesta liikkeestä on ehkä edelleen vielä vähän haussa ja moni tuntuu juoksevan enemmän trendien perässä, kuin että haettaisiin omia tavoitteita parhaiten tukeva liikkumismuoto. Joskus tätä vielä hämmennetään raflaavillla otsikoilla klikkausten toivossa. ”opi käsilläseisonta 30 päivässä, tai opi spagaatti 30 päivässä”. Et muuten opi!  No, vaikka isojen yhtiöiden keinoista ja nykypäivän klikkauskalastelusta voidaan olla montaa mieltä, niin usein ne tuo hyvää sisältöä ja tietoa sellaistenkin ihmisten tietoisuuteen, jotka eivät jo valmiiksi seuraa alaa, tai lue vaikkapa ProBodya.

Itse olen pyrkinyt viimeisen kolmen vuoden aikana rakentamaan sellaisen kokonaisuuden, jossa yhdistyisi monipuolisuus, toimivat progressiot joilla tavoitteet on mahdollista saavuuttaa ja avoin mieli erilaisiin tyylisuuntiin. Bodyweight Training Coach oli ensimmäinen kehonpainoharjoittelun koulutusohjelma Suomessa, jonka onkin suorittanut jo sadat alan ammattilaiset ja omaksi ilokseen harjoittelevat.

Olen vahvasti sitä mieltä, että mikään koulutus ei ole koskaan valmis ja sisältö onkin muuttunut vuosien aikana jo muutamaan otteeseen ja tulee muuttumaan jatkossakin. Olen oppinut paljon yllämainituilta opettajilta ja monilta muilta, joita on mm. käsilläseisonnan taituri Yuval Ayalon. Tätä kaikkea oppia on tullut prosessoitua paljon ja asioiden sisäistäminen on vaatinut lukemisen ja koulutuksissa kiertämisen lisäksi paljon käytäntöä, eli harjoittelua! Ollakseen hyvä opettaja, sinun ei tarvitse olla kaikessa paras, mutta riittävä henkilökohtainen kokemus ja aito intohimo on edellytys, jota ei voi ylikorostaa ja sitä ei kirjoista tai youtubesta löydy.

 

Vuosi 2016 tuo tullessaan paljon uutta. Olen päivittänyt koulutusrakennetta ja tuonut siihen paljon uutta sisältöä. Uusin koulutus, josta ensimmäinen kurssi järjestettiin syksyllä 2015, on juurikin liikkeeseen ja liikkuvuuteen keskittyvä Movement & Mobility Coach. Vaikka nimi sisältää valmentaja-sanan, niin se soveltuu käytännössä kaikille, jotka ovat aiheesta kiinnostuneet.  Lisäksi jatkossa kehonpainoharjoittelusta kiinnostuneille on tarjolla GST -harjoitteluun syvyntyvä koulutus ja myöhemmin syksyllä starttaava Plyometrics & Acrabatics, jossa päästään syventymään kimmoisuus- ja nopeusvoimaharjoittelun saloihin, sekä akrabatian perusteisiin. Kokonaisuus kantaa jatkossa nimeä Movement System Method

Movementia on siis tarjolla Suomessa! Eikä ainoastaan minun järjestämänä, sillä kaikki sirkuskoulut, kamppailuseurat, tanssistudiot, vain muutamia mainitakseni, tarjoavat omanlaistaan liikettä ja jos haluaa oikeasti erikoistua johonkin spesifiin asiaan, kannattaa mielestäni silloin suunnistaa juuri sen kyseisen asian ammattilaisten oppeihin.

Movement Center avaa ovensa keväällä 2016

Itselläni viimeiset vuodet aika on mennyt ensisijaisesti opettamiseen koulutusten muodossa. Olin jo hetken poissa salikuvioista ja yksilövalmennuksesta, mutta tänä keväänä räjäytämme potin ja palaamme ryminällä takaisin!

Suomen kovin valmennustiimi ja Movement System Methodiin perustuva valmennuskokonaisuus tarjoaa etenkin pääkaupunkiseudulla asuville mahdollisuuden kokea Movement -harjoittelun tehokkuus ja miellekkyys. Täysin uudistunut Movement Center avaa ovensa kevättalvella Käpylässä ja Hakaniemessä ja pienryhmävalmennusryhmiä startataan samoihin aikoihin myös muualla Suomessa. Tavoitteemme on, että Movement Center olisi  jatkossa paikka, jossa jokainen tasosta riiippumatta pääsee harjoittelemaan itselleen sopivalla tavalla ja ottamaan ensiaskeleet monipuolisen liikkeen inspiroivaan maailmaan!

Pienryhmävalmennus mahdollistaa lähes yksilötason opetuksen, mutta selkeästi edullisempaan hintaan. Myös ryhmävalmennustuntien rakenne on uudistunut täysin ja tarjoaa jatkossa entistä kovemman setin tukien täydellisesti pienryhmävalmennusta.

 

 

Online -valmennus ja oma kännykkäapplikaatio 

Teknologia on tuonut tullessaan kaikkea mielenkiintoista ja vaikka se toistaiseksi on lähinnä vähentänyt meidän tarvetta fyysiseen ahertamiseen, niin ehkä jotain hyvääkin. Pitkän kehitystyön tuloksena lanseeraamme täysin uudenlaisen valmennusapplikaation, jollaista ei muualta löydy!  Sovelluksen kautta pystymme jatkossa tarjoamaan laadukasta online-valmennusta alkuun Suomessa ja Pohjois-Amerikassa, mutta myöhemmin varmasti myös muilla mantereilla. Suomessa online-valmennuksen lisäksi voimme tarjota pienryhmiä tai vähän isompia ryhmiä, joiden kautta pystymme antamaan tarvittaessa vaikka yksilöopetusta.

Sovellus mahdollistaa monipuolisen harjoittelun toteuttamisen yhtä hyvin kuntosalilla, kotona, tai vaikkapa mökillä, kunhan perusvälineistö löytyy omasta takaa. Eikä tarvitse itse stressata sitä, mitä ja miten sitä nyt tulisi treenata, kun valmiiksi mietityt progressiot ohjaavat oppilasta eteenpäin harjoittelussa. Tarpeen mukaan ”virtuaalivalmentajasi” tarjoaa apuharjoitteita, mikäli seinä tulee joissain harjoitteissa vastaan. Jos kyykky ei onnistu nilkan huonon liikkuvuuden vuoksi, niin silloin saat spesifit ohjeet nilkan liikkuvuuden kehittämiseen. Jos taas ranteet eivät kestä käsilläseisontaa tai nojavaakaa, niin silloin niiden vahvistaminen vaatii erityishuomiota. Vaihtoehtoja on leuanvedosta käsilläseisontaan ja luonnollisesti paljon Movementia!

 

Personal Trainer Akatemia

Koulutuspuolella tammikuussa alkoivat ensimmäiset Personal Trainer -koulutukset.  Ensimmäinen ryhmä aloitti vuoden kestävän opinahjonsa, joka tulee antamaan monipuoliset työkalut kokonaisvaltaiseen PT-työhön ja maaliskuussa starttaavaan ryhmään on nyt haku päällä.. Personal Trainer Akatamian tiimiin kuuluvat allekirjoittaneen lisäksi Jarno Härkönen, Jukka Mäennenä, Sampsa Kautto, Laura Toivola, Jaakko Savolahti, Kimmo Kuukasjärvi ja Kirsi Tikka. Koulutuksissa tullaan näkemään aika-ajoin myös vierailevia opettajia.

 

Voidaan siis sanoa, että vuosi 2016 tulee tarjoamaan paljon hyvää ja mielenkiintoista. Ulkomaisia opettajiakin saamme varmasti tänne periferiaan meitä viihdyttämään ja tietenkin ProBody supersisältöineen (mm. Jukka Mäennenän loistava artikkeli treenin suunnittelusta ja toteutuksesta!)  😉

 

Kevätterveisin,

Jukka

 

 

 

 

The post Movement Tuli ulos kaapista appeared first on CompactFit.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 29

Trending Articles