Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 29

Voiko käsilläseisonnan oppia 30 päivässä?

 

Kirjoittaja on Jukka Rajala, 34-vuotias yrittäjä ja CompactFit Movement Centerin päävalmentaja.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
jukka-rajala

Tekemättä omaa elämääni laajempaa tutkimusta aiheesta, sanoisin, että EI! Ei, vaikka olisit geneettisesti ja kehonrakenteelta suunniteltu käsilläseisontaa varten. Ei, vaikka tämän lisäksi omaisit motivaation harjoitella 3-5 kertaa viikossa, olettaen, että alkuvaiheessa palautuisit moisesta rääkistä!

No mitä 30 päivässä voi sitten oppia? Ainakin paljon tärkeitä käsilläseisonnan peruselementtejä, kuten keskivartalon kontrollia, kykyä olla pää alaspäin lukittujen käsien varassa ja mahdollisesti tuossa ajassa jo hiukan ”voimaakin” ehtii ylävartaloon harjoittelun myötä kertyä. Jos harjoittelu on sisältänyt paljon liikkuvuusharjoitteita, niin olkanivelen ja rintarangan suhteen on saattanut jo tuossa ajassa syntyä pieniä muutoksia.

Käsilläseisontaan kasvot seinää vasten päästään usein jo tuossa ajassa, jos oppilas ei omaa suuria pelkotiloja asennon suhteen. Jos taas pelkoja esiintyy, ei silloin kannata turhaan edetä liian nopeasti seinälle, vaan vahvistaa ylävartaloa ja keskivartaloa kaikessa rauhassa mm. lattialla ja jalat korokkeen päällä tehtävillä liikeprogressioilla.

Tässä vielä kertauksena CompactFit Movement Centerin tunneillakin käytettävää perusmallia, johon luonnollisesti tehdään aina oppilaan yksilöllisiä tarpeita vaativia muutoksia / lisäyksiä ja apuliikkeitä on lähes loputtomasti siinä vaiheessa kun halutaan hiukan vaihtelua arkiseen puurtamiseen.

Vapaaseen seisontaan nopeimmat tuntemani henkilöt ovat päässeet alle 6kk harjoittelulla. Tämä tarkoittaa vapaata seisontaa itselleen optimiasennossa vähintään 30 sekunnin ajan. Kaikki tuon alle voidaan laskea onnekkaiksi sattumiksi, mutta sen jälkeen kun pystyt rutiininomaisesti seisomaan useampia 30 sekunnin sarjoja, niin silloin voidaan sanoa, että kyseinen taso on saavutettu. Useimmilta tämä vie paljon enemmän kuin 6kk. Älä siis masennu, jos olet harjoitellut jo yli vuoden päivät, etkä ”vieläkään” ole tälle tasolle päässyt. Voin henkilökohtaisestikin todeta, että se vei minulta yli vuoden, joskin sinä aikana tein paljon virheitä harjoittelussa, koska minulla ei ollut silloin opettajaa, joka olisi osannut antaa juuri minulle tärkeitä neuvoja. Jouduin pariinkin otteeseen ns. poisoppimaan jo opituista tavoista, jotta sain tekniikkani ja asentoni vietyä paremmalle tasolle. Omien oppilaiden kohdalla kehitys on ollut suhteessa paljon nopeampaa mitä se itselläni oli joten reaaliaikaista palautetta ja oikein valittuja harjoitteita ei mikään voita. Etsi siis itsellesi joku ryhmä, jossa tiedät saavasi oikeita neuvoja taitojen kehittämiseen! Sen jälkeen kun ymmärrys omasta tekemisestä kehittyy, on helpompaa ottaa neuvoja vastaan esim. workshopeissa, verkkovalmennuksessa jne. ja viedä tuo uusi tieto sitten omaan harjoitteluun yksinään. Silloinkin vaarana on edelleen se, että yrittää tehdä itselleen liian vaikeita juttuja. Onnistumisprosentti tulisi olla 80% kaikessa mitä teet. Silloin vältyt turhautumiselta ja oppiminenkin on nopeampaa, kun aivojen ja lihasten välille syntyy oikeanlaisia polkuja.

Jos sinulta on mennyt ohi Yuval Ayalonin syyskuussa pidettävät workshopit Helsingin salillamme, kannattaa tilanne korjata ja ilmoittautua välittömästi kursseille TÄÄLTÄ!

Yuval on toiminut omana mentorinani viimeiset vuodet ja vaikka olen useiden eri opettajien opeissa ollut, hänen tapansa opettaa on ylitse muiden ja kaiken lisäksi hän on ihmisenä huipputyyppi, jonka kanssa on mielekästä tehdä töitä! Tämä on mielestäni vähintään yhtä tärkeää, kuin opetustaidot. Yksi tärkeimpiä oppeja häneltä omaan harjoitteluuni oli ymmärrys riittävästä rentoudesta seisonnassa. Tietenkin alkuun joutuu jännittämään jokaista lihastaan, että ylipäätään pysyy seinällä, mutta ennen kuin siirryt seuraavalle tasolle, tulisi liike olla sen verran helppoa, ettei se vaadi enää maksimaalista yrittämistä. Toisin sanoen asennossa tulee kyetä olla riittävän rentona, jolloin tasapainon kontrollointi helpottuu oleellisesti ja olet kykenevä tekemään tarvittava korjauksia. Jos et tähän kykene, niin silloin kannattaa suosiolla palata entiseen harjoitukseen ja jatkaa siellä vielä tovi. Kiire kun ei ole mihinkään!

Heitänkin nyt pienen haasteen, jonka voittaja saa maineen ja kunnian lisäksi yhden paikan Yuvalin kurssille (tasostasi riippuen jokin beginner tai intermediate). Kyseessä on seinää vasten tehty ’kestävyysharjoitus’, jossa tarkoituksena on kyetä pysyä seinällä niin kauan kuin mahdollista. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

  1. Seiso kahden käden varassa niin kauan kuin kykenet. Jalat tulee pysyä yhdessä ja polvet suorina. Seisonta suoritetaan kasvot seinään päin. Molempien käsien tulee pysyä koko suorituksen ajan lattiassa ja aika loppuu kun kädet koukistuu, tai tulet seinältä alas (mielellään kontrolloidusti oman itsesi vuoksi!)
  2. Seiso yhden käden varassa vuorotellen vasemman ja oikean käden välillä kuten itse parhaaksi näet. Aikasi tullaan puolittamaan, jotta se olisi vertailukelpoinen ykkösvaihtoehdon kanssa. Tässä versiossa saat pitää jalkoja haluamallasi tavalla ja lepuuttaa vapaata kättä kuten parhaaksi näet.

Huomioithan, että sinulla tulee olla riittävän hyvä taso, jotta voisit suorittaa haasteen ylipäätään ja varsinkaan vaihtoehto 2 ei ole suositeltavaa, jos kokemusta yhden käden varassa oleskelusta ei ole. Älä siis ota turhia riskejä! Endurance-harjoitukset ovat erittäin hyvä lisä harjoitteluusi, mutta alkuvaiheessa jokaisen tulisi panostaa ennen kaikkea hyvään tekniseen osaamiseen, sillä käsilläseisonnassa, kuten kaikessa muussakin tekemisessä taloudellisuus tulee hyvän teknisen osaamisen sivutuotteena ja sitä on hyvin vaikea kompensoida fyysisillä ominaisuuksilla. Ts. jos olet huono seisomaan käsilläsi ja varsinkin jos liikkuvuus on olkapään alueella huono, ei auta, vaikka olisit minkälainen Duracell -kone!

Jotta saataisiin haaste käyntiin, tässä oma suoritukseni, jossa suoritan kakkosvaihtoehdon vaihdellen kättä tasaisin väliajoin.

 

Näin toimit käytännössä:

  1. Kuvaa suorituksesi ja nimeä se CompactFit Movement –käsilläseisontahaaste
  2. Julkaise suorituksesi kommentointiosiossa Facebook-sivullamme ja halutessasi jaa postaus omallakin seinälläsi. Jos nimittäin tulee tasapeli, niin eniten tykkäyksiä saanut suoritus voittaa.
  3. Odota jännityksellä millaisia tuloksia muut osallistujat heittävät pöytään!
  4. Jos tuloksesi ei riittänyt tällä kertaa voittoon, anna itsellesi silti ansaitut aplodit, sillä haaste ei ollut helppo
  5. Jatka järkevää harjoittelua!

Syysterveisin,
Jukka

The post Voiko käsilläseisonnan oppia 30 päivässä? appeared first on CompactFit.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 29

Trending Articles